vrijdag 14 juni 2013

Ronde van Jaarsveld

5 juni, 10 km
Parkeerplaats gemeentehuis, Burgemeester Schumanlaan, Vrijheidslaan, Oerlemans bos, Lekdijk West, wandelpad door de uiterwaarden, Willige Langerakroute, wegens hoogwater terug, door uiterwaarden richting Jaarsveld, bij de heul over de Lekdijk, Salmsteke, uiterwaarden tot het Veerhuis Jaarsveld, S.L. van Elterenlaan, Veldensteinlaan, Oudeslootseweg,
Zuiderpark, Reinaldaweg, gemeentehuis.

Aan het aantal fietsen bij onze startplaats zagen we het al: Avondvierdaagse. In de bebouwde kom kwamen we een regiment kids tegen met blauwe shirtjes. Op de dijk liepen groepen deelnemers voor ons uit en we dachten zo aan te kunnen schuiven om een ijsje of een zakje chips te bemachtigen, maar we hebben het toch maar niet geprobeerd. Wij zouden wel eens even de Willige Langerakroute door de uiterwaarden doen. Na een klim over een merkwaardig hekje liepen we op een smalle strook land tussen Lek en heel brede sloot. We wisten toen alleen nog niet dat de strook een schiereiland was geworden door de hoge waterstand.
Teruggelopen dus, nu voor de ronde om Jaarsveld gekozen, beginnend strak langs de Lek. Bijna voortdurend begeleid door het geluid van de koekoek. Ter hoogte van Lopik stuiten we op een dwarswatertje, bomen met natte voeten en bijna ingestorte bouwsels. Het blijken de resten van een afwateringsinstallatie uit de late Middeleeuwen. Slecht onderhouden, omdat de molen en de bouwsels niet op hun taak berekend waren.
Bij Salmsteke zien we oeverzwaluwen naar hun nesten vliegen in de steile oeverwand. Even voorbij de trainingslocatie van de Jaarsveldse fierljepclub (filmpje) kiezen we een paadje tussen gras dat hier en daar wel 1,5 m hoog stond. We banen ons een weg naar het Oude Veerhuis en het Dijkhuis in Jaarsveld. Het is er knap drassig, onze sokken blijven maar net droog. Langs de restanten van Huize Jaarsveld ( of Kasteel Veldenstein) naar de Oudeslootseweg. Smal weggetje waarlangs rechts boomgaard en links bouwland met...  artisjokken en kalebassen.
Via het Zuiderpark komen we weer bij het gemeentehuis.
Het weer: zonnig, veel wind.
Een dag later zou het reeds vier maanden vermiste lichaam van Vianees Patrick Diks in de Lek gevonden worden ter hoogte van Jaarsveld. Op dezelfde dag bereikte de waterstand in de rivieren in Zuid Duitsland het hoogste punt sinds lange tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten