woensdag 19 juni 2013

Bethunepolder

12 juni, 9 km
Route
Parkeerplaats De Heeren van Maarssen, Maarsseveensevaart, Bethuneweg, Middenweg, Veenkade, Nieuweweg, Griendweg, wandelpad naar Laan van Niftarlake, Middenweg, Landweg, Maarsseveensevaart.

ANWB route met bordjes.
De naam Bethune heeft niets met bitumen te maken, ook niets met de Bataupolder of de Betuwe. Markies de Bethune was een soort projectontwikkelaar uit BelgiĆ« die in de 19e eeuw dacht van een stuk moeras een vruchtbaar tuinbouwgebied te kunnen maken. Als dat zo was geweest, hadden buurtbewoners dat in de late Middeleeuwen zelf wel gedaan, lijkt me.

Beter, vruchtbare tuinbouwgebieden zijn er wel genoeg, maar drassige polders als deze? De QR code op het bord verwijst naar de Polderwachter die een ludieke en heel informatieve website in de lucht houdt.
Er is geen woord gelogen over de bijzondere dieren in de polder. Wij zagen gedurende een wandeling van nog geen twee uur een puttertje, een lepelaar, twee ooievaars en een net-niet-grutto (een tureluur dus) en we hoorden een koekoek.

En dit waren nog maar de vogels. In de weitjes stonden juwelen van koeien.

Verder passeerden we op 5 plekken heel merkwaardige koelboxconstructies.
Helaas kan ik ondanks vragen op Facebook en Twitter nog niet melden wat dit voorstelt. Het antwoord graag naar ellyvernooij@gmail.com.
Ook opmerkelijk: deze bunker op poten. De grond zou zozeer zijn ingeklonken dat de heipalen bovengronds kwamen. Zit er dan onder alle bunkers zoveel heiwerk?
Het weer op deze avond: naadje. Buitje in Tienhoven en op 5 minuten te gaan van de parkeerplaats een vette bui.
 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten