vrijdag 28 juni 2013

Willeskop

26 juni, 11 km
Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Utrechtse Waarden Benedeneind Noordzijde 408 Benschop,vanaf daar de polder in naar de Noordzijdse kade. Bij de uitkijktoren naar de Bloklandse dijk, rechtsaf de kade op, brug over naar rechts, aan het einde rechtsaf de Noordzijdse kade op en deze volgen tot aan de Damweg, Damweg richting Polsbroekerdam, naar links Benedeneind Noordzijde.

Nabij de parkeerplaats van het Bezoekerscentrum in Benschop. Hier zitten de zakken nog vol met Plettenburgse kersen. Anderhalve polderkilometer en 3 hekken met opstapjes verder, zijn er twee zakken leeg. Natuurlijk beklimmen we de uitkijktoren die ook een officiƫle vogelkijkhut is . We verbazen ons over het uitzicht.
Dwars door het natuurgebied stekkeren we weer over een paar hekken om de Bloklandse dijk te bereiken:
"Aan het eind van de ontginning werd een sloot gegraven en een kade opgeworpen om water van buiten de ontginning te keren. De kade aan het eind van de Willeskopse ontginning heet de Bloklandse Dijk, ook wel Blokland genoemd." (Wikipedia) 
Op het kaartje kun je zien waarom Blokland Blokland heet (met blokken heeft het niets van doen).
Het groene stuk ligt namelijk tussen de kade aan het einde van de Willeskopse ontginning (de Bloklandse dijk) en de kade aan het einde van de Benschopse ontginning: de Noordzijdse kade. Beide zo'n 800 jaar geleden opgeworpen. Het land ertussen is een besloten (beloken) stuk. Dan is het natuurgebied heel wat jonger. Maar het ligt er bij alsof ze dit land zijn vergeten te ontginnen. Moeras, rietland en plas.
Die witte beesjes in het water zijn zilverreigers. Officieel stiltegebied, maar een herrie dat ganzen maken! We komen trouwens ook aardig wat wandelaars tegen, gewapend met fototoestellen en verrekijkers. In de buurt van de uitkijktoren lijkt het wel of ze met zaad hebben gestrooid van vingerhoedskruid en valeriaan en gele dovenetel??????
Bij het zien van onderstaand bruggetje tussen kade en weiland had ik allerlei romantische gedachten. Wat speelde zich hier tussen J.L. Velis en Jacoba af in 1928? Aan het Benschopse Benedeneinde 426 woont anno 2013 J.L. Velis volgens het telefoonboek. Vast op de Jacobahoeve.

Een stukje verderop ligt een eendenschedel op de kade en in de weilanden langs de Damweg zien we grutto's. Echte, met lange snavels en op stelten. Kieviten zien we ook. In Polsbroekerdam neemt de natuur langzaam bezit van hotel Het wapen van Benschop en nabije omgeving. Het is me het dorp wel. 43 Kinderen op de basisschool. Voetballen kun je er niet, maar er is wel een Polsstokverspringaccomodatie en een trekkerclub. Check de deelnemerslijst en ziet hoe het Groene Hart zijn borelingen zo'n 25 jaar geleden noemde.
Aan het Benedeneind vergapen we ons aan de boerderijen, kopen een doosje eendeneieren en bekijken het minimonument aan een zijgevel.
Bij de auto wacht na ruim 2 uur lopen en koekeloeren het vrijheidsbeeld van Benschop, opgetrokken uit wilgentenen. Waaruit anders?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten