maandag 18 augustus 2014

Oukoopse route

12 augustus, 8 km ****

We moesten er een eindje voor rijden, maar hebben dan ook veel gezien.
Begin en eindpunt Café Goejanverwelle. Nog net Provincie Utrecht. Bewegwijzerde ANWB wandeling.

Route: de Sluis af, pad ten oosten van de Lange Weidsche Boezem, Oostkade, la Poppelendam, ra Opweg, onder spoor door, la Negen Viertel, ra Oukoopsedijk, la polder in, bij panoramatafel, ra Oukoopse kade, ra Twaalfmorgen, la Oukoopsedijk, ra polder in naar de Oukoopse molen, ra Prinsendijk, la Negen Viertel, ra Opweg, onder spoor door, ra Tiendweg, Wiericke over, la pad door het weiland naar de Steinse dijk, la Steinse dijk, Goejanverwelle


Goejanverwellesluis is de Middeleeuwse sluis tussen de Hollandse IJssel en de Lange Weidsche Boezem naar de Dubbele Wiericke en de Oude Rijn. In de geschiedenisboekjes beland door een akkefietje in de tijd van de Patriotten en de stadhouders (18e eeuw). De Boezem wordt doorsneden door de spoorlijn Utrecht - Leiden. Via een tunnel komen wij in Hogebrug, langs het spoor steken we de Enkele Wiericke over (filmpje voor treinspotters). Even voorbij Hoeve Stein (filmpje),  die een belangrijke rol speelt in dit gebied, gaan we het land in en stuiten op een heuse 'Panoramatafel'.

Het water van de sloten stroomt nog net niet  over de Oukoopsedijk. We gaan een pad op dat overdekt is met koeienvlaaien langs een slootkant die helemaal verrot is getrapt door koeien, maar met uitzicht op de Oukoopse molen. Het traject op de Prinsendijk tussen de Put van Kruijt en de Enkele Wiericke is een sprookje! Slecht begaanbaar voor fietsers, beetje lastig voor automobilisten en niet te doen voor rolstoelgebruikers. Toch staan er een paar (vakantie-?)woningen. De rijpe bramen zijn net voor onze neus weggekaapt, beetje jammer.
Eenmaal weer in de grote-mensenwereld nog even door polder Stein naar Hekendorp dat behalve een sluis ook een schandpaal heeft en een kerkje. Helaas wordt de Hekie niet meer geserveerd in café Goejanverwelle, maar de koffie smaakt zonder ook prima op het terras.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten