zondag 17 augustus 2014

Kamsalamanderroute

5 augustus, 11,5 km ****
Anders dan de ANWB is het Zuid-Hollands Landschap niet kinderachtig met het verspreiden van wandelroutes. Gratis te downloaden deze route op http://www.zuidhollandslandschap.nl/wp-content/uploads/2011/10/Kamsalamanderroute_2_2005_scan.pdf. Je moet het verder wel zelf uitzoeken met je kaartje en de beschrijving, want er staan geen bordjes.

Na de auto geparkeerd te hebben naast de Tapperij De Zwaan de Kerkweg opgelopen. Even voorbij de basisschool met bewoond ooievaarsnest aan de rechterkant een hoogstamboomgaard, Zonder heg, zonder hek, beheerd door vrijwilligers. Wij nuttigen een peertje, de kersentijd is echt voorbij, en vragen ons af waarom in elke boom een omgekeerde bloempot hangt.
We vervolgen de Kerkweg langs het Wiel van Bassa over een smal paadje. Aan beide zijden overladen fruitbomen (helaas overladen met onrijpe appels). Te mooi voor 2014. Bij een boerderij gaan we de Diefdijk op richting Het Wiel nabij Leerdam. Bewoners van laaggelegen woningen aan de Diefdijk moeten inbraakpreventiemaatregelen vooral op het dak treffen. En de drive-inwoning is hier uitgevonden volgens mij.

Over de Donkere Kade gaan we natuurgebied Schaayk in, via hetzelfde pad weer terug naar de dijk die ons langs Het Wiel voert waarin een fort. Voor wie er alles over wil weten: raadpleeg: http://kennisloket.waterliniekennis.nl/media/contentItems/1647.pdf. Bij De Oude Horn gaan we de Diefdijk af en de Acquoyseweg op.
We zijn in Gelderland, eten Gelderse bramen aan de Acquoyseweg en aanvaarden de terugweg naar Schoonrewoerd langs de Culemborgsche Vliet. Tussen de vliet en de Diefdijk polder De Geeren. Een smalle strook land waarover veel gebakkeleid is. De vliet is over te steken met een trekpontje, maar we weerstaan de verleiding en houden ons aan de routebeschrijving. Aan het water, middenin het land, onbereikbaar voor rijwielen, een pomphuisje.

We gaan de Diefdijk weer op. Langs de andere kant van het Wiel van Bassa naar de Kerkweg en de Tapperij alwaar we enthousiast over de wandeling vertelden tegen een inboorling die nog nooit van deze route had gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten