zondag 10 augustus 2014

Grechtroute

29 juli, 10 km ****
ANWB route, beetje rottig bewegwijzerd, hier en daar ontbraken bordjes.
Onze route:
Parkeren naast het station, la Stationsweg op, Oude Rijn over, r Oudelandseweg tot ingang Brediusbos, Brediuspad volgen tot Oudelandseweg, l 's Gravensloot oversteken voor de weidevariant. l over hek weiland in. Ongeveer een kilometer door het weiland evenwijdig aan de Mijzijde. En dan zijn de sloten ineens dwars op de bewandelde weide gegraven. Op google earth kun je zien dat er hier en daar planken in de sloten liggen, maar geen bewegwijzering en geen pad naar die planken over de sloten. Bij de 2e dwarssloot dus maar r naar de geasfalteerde Mijzijde. L Mijzijde blijven volgen naar De Boerinn. Over het terrein van De Boerinn door het weiland en via dammen naar dijk, l  de Grechtdijk, l 's Gravensloot, r Nieuwendijk, r Zandwijksingel, l Westdam, r Meulmansweg, l Hogewoerd, l Kerkplein, Kerkstraat, r Rijnstraat, r Oostdam, r Stationsweg.

Het Brediusbos rondom villa Rijnoord is genoemd naar bewoners van de villa die het park er omheen vormgaven en beheerden. De Stichting Landgoed Bredius vertelt je op haar website alles over de zeer gevarieerde inhoud van het park. Vooral als je niet te beroerd bent om de links aan te klikken.
We gaan de polder 's Gravensloot in...  en weer uit en weer in. Aan de van Teylingenweg rechts een bijzonder gemaal. Gemalologen raken in opperste staat van verrukking bij het zien van al dat ouwe ijzer in dit filmpje.

Op de Grechtdijk vinden wij een handig instrument. Een stukje verderop een woning met boomgaard bramen en peren voor de grijp, maar in geen velden of wegen asfalt of een andersoortig plaveisel. Het gemaal en de woning zijn in gebruik bij Pia Sprong en slechts via de Grecht, per boot, bereikbaar.


Langs een jachthaventje en een uit de vaart genomen pontje gaan we naar de binnenstad van Woerden. Helaas ontbreekt op de 's Gravensloot de wegwijzer naar de  Jozef Israelslaan. We missen hierdoor de singels, maar we zien wel weer het gezellige horecacentrum van Woerden: het Kerkplein met terrassen, winkels en rijksmonumenten als de Petruskerk (met ook een Bätzorgel), de voormalige kazerne, die tijdelijk bewoond werd door Molukkers, en het Stadsmuseum.Geen opmerkingen:

Een reactie posten