zondag 2 november 2014

Nieuwegein

28 oktober, 9 km ***

Route: Plettenburg, ra Marconibaan, ra trap op naar Plettenburgerbaan, ra Zuidstedeweg, oversteken, Oudegein, ra park Oudegein in. Parkhoutweg oversteken, door het park naar Geinoord, voetgangersbrug over waar de Kromme IJssel en de Hollandse IJssel samenkomen, la IJsselsteinseweg, ra trambaan over, la wandelpad langs geluidswal, ra Randijk, la Doorslag, Brugpad, Herenstraat, ra Rijnhuizenbrug, ra Rond het Fort, ra wandelpad, la Edisonbaan, ra Plettenburg

Weer met hond Noor op stap en ook weer zuidwaarts, maar meteen park Oudegein ingegaan. Het noordelijkste gedeelte is onverlicht. Dit is wat we zagen:
Aan het lichtpuntje zit de hond vast. Voor het eerst van mijn leven een uil gehoord!!!! Een  vrouwelijke bosuil, vermoed ik na raadpleging van het prachtige boek Broedvogels in Nieuwegein en de app van de Vogelbescherming. Eenmaal over het watertje dat het landgoed Oudegein van het park scheidt, zijn de paden verlicht.
Aan Geinoord vlakbij de voetgangersbrug staan ineens 2 huizen heel dicht bij de weg. Op deze plek moet het van de kaart gewiste stadje Gein gelegen hebben.
          Geinoord 2   
         Dwarshuis met tuitgevels gelegen bij de Geinbrug. Oudste kern dateert uit de 16e eeuw.     Daarna vele malen verbouwd.

Bijzonderheden

Ten noorden van het huis liggen de archeologische restanten van het stadje ´Gein´. Het stadje fungeerde als voorhaven van de stad Utrecht, maar werd in de 14e eeuw zo verwoest, dat het verlaten werd.
http://www.nieuwegein.nl/12213/gemeentelijke-monumenten/10/1/

Via de IJsselsteinseweg en de geluidswal langs de A2 komen we op de meer dan 1000 jaar oude Randijk. Daar waar de Randijk op de IJsselsteinseweg uitkomt een rijtje woningen uit de jaren '50, dat in de volksmond 'De Marechaussee kazerne' heet. Joost mag weten waarom. Ik weet wel dat de woningnood  ten tijde van de bouw zo groot was dat elk woonhuis aanvankelijk door 2 gezinnen werd bewoond.
De Randijk (ooit heette het de Rant dijk) is een overblijfsel van een bedijking langs een kleine stroom, Het Gein, die het Kromme Rijngebied verbond met de Hollandse IJssel. Samen met de Fokkesteeg is de Randdijk ca. 1000 jaar geleden aangelegd om de gronden ten zuiden van de stad Utrecht te beschermen tegen hoogwater. Door de aanleg van de Noord-IJsseldijk en later door de complete afdamming van de IJssel (1285) en de verbetering van de Lekdijken, werd de Randijk minder belangrijk als waterkering. Ondanks al deze veranderingen houdt deze oude structuur eeuwenlang stand. Na het verzanden van de stroom bleef de Randijk bestaan als deel van een Oost-Westverbinding.
http://www.nieuwegein.nl/2278/een-stukje-geschiedenis-onderweg/








Geen opmerkingen:

Een reactie posten