Route: Waalseweg, ra Elpad, ra Kaaidijk, Lagedijk, ra Tetwijkseweg, ra Achterdijk, ra Lange Uitweg, la Waalseweg
Langs het Elpad staat een plant waarvan ik vermoedde dat het de grote keverorchis is? Maar gezien het blad, is het dat niet. Wat is het wel? Een wespenorchis? Ik ga er maar een #dtv aan wagen.
Langs de Kaaidijk een kunstwerk van Houtense Marijn te Kolsté het Waterlint
-"Wie kan zich indenken dat hele families meewerkten aan het graven van de Schalkwijkse Wetering? Wij hebben nu nog steeds droge voeten door hun arbeid. Waar wij niet zo bij stil staan is dat grootouders, ouders en kinderen vaak levenslang bezig waren met het graven, dag in dag uit.
Rond 1130 was dat heel normaal. Kinderen werkten even hard als hun ouders. Het informatiebord en het geluidsfragment vertellen iets over het meisje dat moest graven aan de wetering.
Als eerbetoon voor al dit handwerk staan hier 5 bronzen handen als een kostbaar gebaar van respect De glazen stenen schitteren als een waterlint."
"De ontginning van de Schalkwijkse polder nam vermoedelijk wel een halve eeuw in beslag. De Schalkwijkse Wetering, een watergang met een kade aan weerskanten, werd met de hand uitgegraven. Deze kades functioneerden als ontsluitingswegen voor de boerderijen. Ook de sloten tussen de landerijen moesten met de hand worden gegraven. Het land werd ontdaan van bomen en stuiken, geploegd en ingezaaid. Tenslotte werden er langs de wetering boerderijen gebouwd."
En kerken. Als eerste de kerk aan de Brink (rond 1300) en in 1879 een megalomane katholieke Tepekerk, gefinancierd door de Spoorwegen. Een historicus legt in dit filmpje uit hoe dat zit. In het filmpje is ook nog een rol weggelegd voor een, van oorsprong Vleutens, familielid. Toevallig: zowel de Sint Michaelskerk in Schalkwijk als de Torenpleinkerk in Vleuten beschikt over een Bätzorgel.
We lopen richting de Brink, voor het spoor gaan we de Tetwijkseweg op en komen zo bij de Tuin van Jonkheer Ram.
Middenin het land is de gracht rond het vroegere kasteel uitgegraven. De gracht is omzoomd door lantaarnpalen ten behoeve van schaatsers.
We lopen richting de Brink, voor het spoor gaan we de Tetwijkseweg op en komen zo bij de Tuin van Jonkheer Ram.
Middenin het land is de gracht rond het vroegere kasteel uitgegraven. De gracht is omzoomd door lantaarnpalen ten behoeve van schaatsers.
Nog meer plaatjes van onze wandeltocht in de week voorafgaand aan de wereldberoemde (uitzending jeugdjournaal, 2012) Tour de Schalkwijk. Er werd hard getraind.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten