vrijdag 27 juni 2014

Park Bloeyendael Voordorp De Bilt

3 juni, 8 km ***
Galileilaan, Park Bloeyendael, Berenkuil,  Biltsestraatweg, L.O. Bruntpad, Ariënslaan, Biltse Rading, onder A27 door, la Voorveldsepad, la om Fort Voordorp, Voordorpsedijk, Biltse Rading oversteken, Blauwkapelseweg, bij rotonde ra, Bilthovenseweg, fietspad langs Utrechtseweg, onder A27 door de Archimedeslaan op, ra Galileilaan.

Park Bloeyendael wordt enthousiast beheerd door vrijwilligers die erg trots zijn op hun natuurpark. Het park en de presentatie van het park zijn zeer goed verzorgd. De actievoerders die het park in de jaren 90 wisten te redden uit de handen van projectontwikkelaars, verwierven de sympathie van Dick Bruna. Hij maakte een geweldig logo.  Leuk om doorheen te lopen, er valt op een klein terrein veel te zien.
Zo zagen we al meteen rietorchis tussen de grote ratelaren.
Maar een betrekkelijk klein terrein is Bloeyendael wel. Na een half uur  waren we er al drie keer doorheen gebanjerd, daarom via de Berenkuil naar de andere helft van Fort De Bilt. Helaas was het fortterrein na 17.00 uur gesloten. Van alle forten die we op onze wandeltochten al zijn tegen gekomen heeft Fort De Bilt vermoedelijk de bloederigste geschiedenis: de Duitsers gebruikten het in 40-45 als executieterrein en fusilleerden hier 140 verzetsstrijders!
Het noordelijk gedeelte van het Fort ligt in Park Voorveldse Polder. Ook een mooi terrein met veel sportvoorzieningen, een budgetcamping en een hotel, gelegen tussen de Biltsestraatweg en de Biltse Rading. Maar na een kwartiertje stappen, loop je opnieuw tegen de grenzen van een park aan. Het park uit en begonnen aan het serieuzere wandelwerk: het Voorveldse pad naar Fort Voordorp, een tamelijk jong fort dat tijdens en na WOII vooral in gebruik was als opslagplaats voor munitie. Momenteel heeft het fort een horecafunctie voor de zakelijke markt.
In het Voorveldse Park zagen we ze al: bordjes naar de Hooge Kampse Plas. Wij vermoedden een recreatieterrein, maar verbaasden ons erover dat we nog nooit iemand hadden ontmoet die gezellig met de kinderen bij de Hooge Kampse Plas aan het water had gezeten. Nu snappen we waarom. Op de Voordorpse dijk kwamen we steeds fietsers tegen met deelnemers aan de wandel 4 daagse van De Bilt.
Langs de Blauwkapelseweg vergapen we ons aan de riante jaren 30 woningen met dakkapelletjes en erkers en gebogen deuren en fraai metselwerk.
Aan de Utrechtsestraatweg passeren we Landgoed Sandwijck. Er ligt een park omheen dat er uitnodigend uitziet. Volgende keer. Het huis heeft aan beide zijden erkers in een speciale kleur en wordt bewoond door een woongroep. 
https://www.facebook.com/pages/Huize-Sandwijck/251134611565331?sk=info
We lopen langs de voormalige autosloperij van Akkie Stomphorst (tegenwoordig een autodemontagebedrijf) en een rijtje te mooie woningen naar het viaduct onder de A27 en jawel hoor, daar liggen ze weer: enorme boomstronken.
We zagen ze eerder in o.a. Bunnikse en Lexmondse viaducten en vroegen ons steeds af waarom die dingen daar werden gedropt. Een bevriende uitvoerder van grond- en groen- en infrastructuurprojecten wist ons te vertellen dat die stronken dienen als ecologische zone of oversteekplaats voor insecten. Tuurlijk.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten