zondag 3 mei 2015

Odijk

14 april, 9 km ****

Parkeerplaats tegenover appartementencomplex de Lindenhof, via de Vlowijkerwaard naar het Rijnpad langs de Kromme Rijn. We volgen het pad richting Beverweerd. In de berm van het pad zien we warempel voor het eerst dit jaar een pinksterbloem.

Rechts ontwaren wij viervoeters die het midden houden tussen pony's en schapen.

Links, aan de overkant van de Kromme Rijn wisselen weilanden (met ooievaars) en akkers elkaar af. Aardappelakkers om precies te zijn. Hier zijn net de Rijnveld-piepers in de grond gestopt. Bij de brug betreden we landgoed Beverweerd. Linksaf de Molenhoeflaan op. Met uitzicht op het kasteel. We horen een specht!

Het landgoed Beverweerd is ruim 400 hectare groot en nog altijd in eigendom van de familie von Castell-Castell. Het strekt zich uit van het dorp Werkhoven tot aan de Langbroekerwetering. Het is een afwisselend gebied dat bestaat uit landbouwgronden (graslanden, akkers en boomgaarden), loofbos en essenhakhout. Ook zijn er enkele oude lanen, waaronder de monumentale lindelaan tegenover de ingang naar het kasteelpark. Er zijn elf boerderijen, te herkennen aan de geel, groen en rode luiken. Het landgoed is een geliefd wandelgebied. (Wikipedia)
Tot in de jaren 60 bemoeiden de landgoedeigenaren zich met het privéleven van de boeren op de landgoedboerderijen. Zo mocht onze oom die boerde aan de Jachtrustlaan zich alleen op laten volgen door een zoon die een boerendochter huwde.

Linksaf de Broekweg op naar de Langbroekerdijk, linksaf richting Odijk. Niet echt autoluw, maar wel mooi uitzicht naar de rivier (links) en de heuvelrug (rechts). Zus en broer zien op de grens van dage en nacht en van griend en weiland herten of reeën. Mijn gezichtsvermogen is niet toereikend, maar volgens https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CCkQFjAC&url=https%3A%2F%2Fwww.provincie-utrecht.nl%2Fpublish%2Flibrary%2F681%2Fnatuurontwikkeling_door_particulieren_in_de_provincie_utrecht_terreinbeschrijvingen.pdf&ei=xvlFVfb8EYftapyRgPAI&usg=AFQjCNH9ENBQHlXiCf-0F2SrwUGxmL7V3w&sig2=aHoDHDwvjr-AlrbioR6HZQ&bvm=bv.92291466,d.d2s
is het heel goed mogelijk.
Meteen inspiratie opgedaan voor volgende wandelingen.

De Langbroekerdijk wordt Rijnseweg. We gaan naar links en naar rechts het Jaagpad op. Daar ligt sinds kort een bruggetje dat eerst elders lag. We maken er dankbaar gebruik van, het scheelt aardig wat meters. Met dank aan een 40-jarig Nieuwegeins bedrijf.Geen opmerkingen:

Een reactie posten