vrijdag 18 juli 2014

Vleuten - Haarzuilens kersenpad

1 juli, 9 km ***
Route: Hindersteinlaan, Dorpsstraat, ra Camphuysenlaan, Multatulistraat, Het bosje van Goes, Loswal, ra, Haarpad, Eikslaan oversteken, wandelpad volgen, la Bochtdijk, ra Rijndijk, ra Klein Limburg, ra Polderweg, Ockhuizerweg, Brinkstraat, la Thematerweg, ra Schoolstraat, la Hindersteinlaan.

Het winkelbestand van Vleuten is er na de annexatie van het dorp door Utrecht, aardig op vooruit gegaan. Wij parkeren de auto gratis op 5 meter afstand van de ingang van de supermarkt, om daarna 1,5 uur te gaan wandelen. Wij herinneren ons een bos achter het huis waarin wij ruim 40 jaar geleden
mochten logeren tijdens de zomervakantie en willen dat bos nog wel eens zien.
Ene Sophie maakte zich in 2008 erge zorgen over de toestand van het Bosje. Ze zal nu wel gerustgesteld zijn. Het Bosje van Goes ligt er best fraai bij. We slagen er in om met droge voeten  het Haarpad te bereiken. Langs het pad heeft Natuurmonumenten tussen de Eikslaan en de Joostenlaan allemaal akkertjes ingezaaid met zonnebloemen, rogge, luzerne en andere ouderwetse gewassen die niet voor niks niet meer geteeld worden, maar hier wel leuk staan.

"Ooit liep het Haarpad van het gehucht de Haar naar de dorpskerk van Vleuten. Het dorpje de Haar lag toen nog bij de romeinse tuin bij het kasteel en had zelf nog geen kerk. Op verzoek van de baron is het gehele dorp in 1891 verplaatst naar de huidige plaats.
 De Vleutense Wilibrorduskerk was de belangrijkste kerk van de parochie en stamt wellicht al uit het jaar 1000. Na de reformatie lopen katholieke inwoners via het Haarpad naar 't Hoog een schuilkerk, bij kasteel den Ham."
(http://www.geocaching.com/geocache/GC3FH3H_natuurmonumenten-historisch-pad-haarzuilens?guid=464da481-b0ce-4653-b193-c9f050ff518d)
Als we om hét kasteel heen zijn begeven wij ons naar Klein Limburg (te voet!!). Waarom het zo heet is me niet duidelijk, maar leuk struinen is het er wel.
We lopen het dorp in en worden  er aan herinnerd dat oudste zus en zwager vandaag precies 37 jaar geleden hun bruiloft vierden in de Haarse Vier Balken.

Hoe zo'n echte Haarse bruiloft er uitziet? Dat weten ze waarschijnlijk in de kersenboomgaard.
Net voor sluitingstijd nemen we nog even 3 kilo van ze af. Een pittenspoor makend over de Schoolstraat lopen we naar de zo'n 1000 jaar oude Torenpleinkerk in Vleuten en bereiken we met blauwe tanden de auto die volgens dit filmpje op niet zo'n veilige plek staat.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten