zondag 6 juli 2014

Jan Blankenpad, bijna kersenpad

24 juni, 9 km ****

Route: Goilberdingerdijk, bij Werk aan het Spoel, de dijk af de uiterwaarden in, la richting Everdingen, ter hoogte van Everdingen links de dijk op, ra Lekdijk, la Graaf Huibertlaan, la Kerkstraat, la Bingse Bogaard, ra Het Lijne pad, la Kweldam, ra Lekdijk, bij Fort Everdingen ra, Diefdijk oversteken, Goilberdingerdijk, Werk aan de spoel.


Op de weg naar ons doel aan de Diefdijk alvast kersen gekocht.We beginnen Het Jan Blankenpad (3,5 km) waar het hoort: bij het Werk aan de Spoel. De daar aanwezige horeca verstrekt papier, potlood en plattegrond om informatie te verzamelen tijdens de tocht. Wij duiken zonder dit alles de uiterwaarden in. Her en der zien we paaltjes met qr codes en metalen plaatjes die je kunt rubben (papier op het plaatje, met potlood domweg krassen over het papier, zoals je vroeger met muntjes deed, en je tovert de info op het papier). Eigenlijk zou ik dat  wel willen doen, maar ja het is onze wandelavond en op die manier maak je natuurlijk geen kilometers.
Bij fort Everdingen gaat het Jan Blankenpad over de dijk terug.

Wij blijven in de uiterwaarden en maken aangenaam kennis met het verschijnsel Inundatiebank.
Bij het dorp Everdingen omhoog. Tot grote verrassing van broer staat op de dijk een oude bekende te stralen.

Rondje door het dorp, achter de Roomse kerk langs, via de Kweldam de Lekdijk weer op.
Boerderij Rustenburg uit 1600 ongeveer, heeft een schattig bakhuis en een opvallend overstekend achterschild.
Een stuk verderop ligt een heuse tankversperring uit 1940, in 2011 gerestaureerd.
Meteen achter het Werk aan het Spoel (filmpje), waarin ooit de Explosieven Opruimingsdienst gehuisvest was, staat in het weiland een nogal vreemd bouwsel. Het blijkt een kogelvanger.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten