dinsdag 29 juli 2014

Gelderse Valleiroute

22 juli, 10 km ****

Wat beweegt een stelletje randstedelijke polderbewoners af te reizen naar Leusden?
Een leuke wandeling, net even anders: geen kaarsrechte sloten, geen dijken, geen kaaien, geen kaasboerderijen en geen eeuwenoude kerken. Wat dan wel? Een dazenpad, bos, landgoederen, een grift, een kanaal en een kanokluunplek. De Gelderse vallei in Utrecht.

Het weer: snikheet, bij vertrek om 19.00 uur nog 24 graden C, korte-broekenweer.

Route: zie http://www.fietsenwandelweb.nl/downloads/Routebeschrijvingen/Routebeschrijving_Wandelroute_Door_de_Gelderse_Vallei-korte_route.pdf

De gemiddelde prijs van de nog jonge woningen aan de Tabakssteeg is minstens €500.000,00. Kijk je naar rechts zie je weilanden, kijk je naar links wandel je langs een etalage met hoogmodieus tuinmeubilair. In het donker beschenen door een beetje eigenaardige lantaarnpalen (1). Aan het eind ligt een doodgelopen spoor(2) dat bij een mega autobedrijf hoort: Pon.(3).
Op de hoek van de Hamersveldseweg en de Lange steeg staat een huis met leuke tegelwerk boven de kozijnen en leuke wilde bloemen in de tuin.(4)

 Door licht glooiende weilanden en maisakkers lopen we naar het Valleikanaal. Een jong kanaal. Op de westelijke oever tussen twee bruggen liggen wallen met kazematten. De bedoeling daarvan is me niet duidelijk, maar het is tamelijk schilderachtig.(5) We steken het Valleikanaal weer over, de Leusbroekerweg op. Bij een boerderij staat een kraampje. We rennen er bijna op af, omdat het nog steeds kersentijd is, maar helaas, er zijn slechts bieten en rabarber te koop. In dit stuk van de Gelderse vallei geen fruit. We gaan het onverharde Schutpad op over Landgoed De Boom(6). Ma├»sveld, weiland en een stukje verderop bos en dazen om een wit paleisje. Het is nog steeds 24 graden C, maar ik ben toch blij dat ik een lange broek aan heb. In het koetshuis van het landgoed aan de Geerensteinseweg heeft de Evangelische Genade Gemeente zich gevestigd. In het jachthuis zit een bedrijf. (7 en 8)

Bij de Mofferbrug (9 met kanotrekbak) gaan we de Vieweg op en belanden zo op landgoed Den Treek - Henschoten. Van dit immense landgoed (2000 ha) zien we slechts een kleine gedeelte nabij den Treek, maar wel een heel mooi gedeelte bij de Heiligenbergerbeek. (10) Alweer bijna bij Leusden Zuid komen we langs de bewaarschool (11) en een basisschoolgebouwtje met onderwijzerswoningen. De eigenaren van Landgoed den Treek waren de bouwers en oprichters.
De kersen toen maar op de terugweg in Bunnik gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten