zaterdag 28 september 2013

Blauwkapel-Papendorppad

Kapelweg, Darwindreef, Eykmanlaan, ra langs Speeltuin voorheen De Pan, Professor Jordanlaan, Kardinaal de Jongweg oversteken, Blauwkapelseweg, ra Griftpark in, Hooghiemstraplein, la Weerdsingel, Wittevrouwensingel, Lucas Bolwerk, Hieronymusplantsoen, Zocherpark, Lepelenburg, Zonnenburg, Manenburg, Tolsteegbrug, Ledig Erf, Westerkade, ra Vaartsestraat, la Kruisvaartbrug, ra Vondellaan, la Jacob Westerbaenstraat, ra Croesestraat, la Balijelaan, Koningin Wilhelminalaan, Churchilllaan, Prins Clausbrug, la Mercatorlaan, via fietspad bij gele parkeergarage naar de Galecopperdijk, ra Galecopperwetering, Stijn Streuvelshove, door park naar Reinesteijnseweg.


18 september Dwars-door-de-stadsparken-pad, 12 km
We laten ons afzetten in het uiterste noordoosten van Utrecht om naar het uiterste zuidwesten te wandelen. Op Fort Blauwkapel wijken we even af van de Kapelweg om het kerkje uit 1541 (veel ouder dan het fort zelf, dus) van dichtbij te zien. Het had weinig gescheeld of we zouden daarvoor naar het Openluchtmuseum af moeten reizen. Omdat we ook de bebouwing langs de andere zijweg van de Kapelweg willen zien en hopen via het fortgebouw Blauwkapel te kunnen verlaten komen we terecht in een schapenwei die, zo vertelt het informatiepaneel, ook broedhopen bevat voor ringslangen. Gelukkig staat het bord vlak bij de uitgang.


We passeren Speeltuin voorheen De Pan met een te mooi seinhuisje langs het spoor. Via de lange, typisch Tuindorpse Professor Jordanlaan bereiken we het Griftpark. Daar is altijd wat aan de hand. Wat we voor een gigantische half pipe hielden, bleek een circustent. We vermaakten ons prima in de speeltuin, in de jaren '90 gebouwd op het giftige terrein van een vuilnisbelt (de vaalt) en een gasfabriek. Maar nog een kilometer of 8 te gaan.Bij de Stadsschouwburg de singelplantsoenen in. De mensen die zich daar in het halfduister ophouden zijn of heel gezond bezig (hardlopend) of heel ongezond (blowend of gravend in vuilnisbakken). Dit stuk van de wandeling moeten we bij daglicht nog maar eens overdoen, want het Zocherpark, zoals de plantsoenen langs de singels heten, zijn het bekijken meer dan waard.
 
Als we de stad uit zijn zien we nog een stukje Park Transwijk, eenmaal in Nieuwegein bereiken we door het Galecopperpark het eindpunt aan de Reinesteijnseweg.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten