vrijdag 4 oktober 2013

Lexmond

25 september, 11 km
Dorpshuis Lexmond,la Lakerveld, na het viaduct la Kraayendaal, ra onverharde kade op, over Kortenhoevense wetering, ra onverhard pad naar Heicopperweg, la over fietspad langs Merwedekanaal, la Bloemendaalseweg, la Helsdingse Achterweg, la Lexmondsestraatweg, Kortenhoevenseweg, la De Laak, onder Oude Rijksweg door naar het Dorpshuis.

Een tocht om Lexmond zonder de Lek te zien. Het is mogelijk. Lexmond is namelijk niet genoemd naar de rivier de Lek, maar naar een verdwenen riviertje de Laak, die ter hoogte van Lexmond uitmondde in de Lek. Dat dan weer wel.
 
Bij het glimmend nieuwe dorpshuis van Lexmond de auto geparkeerd. Met de intentie het rode rondje van bovenstaande plattegrond te lopen, gingen wij op pad (http://www.wandelaar.nl/). Prachtig windstil wandelweer, fraaie oude en nieuwe panden langs de Lakerveldseweg. De onverharde kades lekker droog, met paddenstoelen in de berm, eikenbomen en lijsterbessen. En dit bord duikt voor ons op in de duisternis.
Het Zuid-Hollands Landschap zou best een paar bouwlampen op die wonderen der natuur mogen zetten, want we zien nu bitter weinig van het ongetwijfeld prachtige Scharperswijk.
We bereiken de Heicopperweg en het Merwedekanaal waar deze voormalige brugwachterswoningen een mooi uitzicht hebben op de Zwaanskuikenbrug.
 
Volgens de route zouden we nu ruim 1,5 kilometer langs het kanaal moeten jakkeren. Bij hectometerpaaltje 5.1 is een pad de polder in. We vonden de paal en het polderpad, maar het zag er in het donker zo onbegaanbaar uit, dat we ervoor kozen de veiliger (en langere) weg te gaan langs het kanaal en bij de Bolgarijense brug over de Bloemendaalseweg. Langs die onverlichte weg met 1 bocht staat precies 1 huis met huisnummer....6. Eerder op de avond roken we gemaaid gras en varkens, nu roken we ook de kaas van de Helsdingse Achterweg.
Via de parallelweg langs de Lexmondsestraatweg die verderop de Kortenhoevenseweg heet, komen we in de dorpskern van Lexmond met mooi oud kerkgebouw.
 
Tijdens de reformatie, die geruisloos verlopen is, is de kerk ontdaan van alles wat herinneren kon aan de vroegere Roomse eredienst. Geruisloos? Tuurlijk.
Waarschuwing: deze wandeling niet lopen als je je stoort aan geruis van snelwegen.
 
 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten