donderdag 26 december 2013

Hoograven

4 december 11 km
Route: Plettenburg, la Rond het fort, pad langs Vaartse Rijn, Blauwe brug, ra Utrechtsestraatweg, Jutfasebrug, Europalaan, ra brug af, la Winthontlaan, Zeehaenkade, ra brug over Socrateslaan, 't Goylaan, onder Waterlinieweg door, ra langs sportvelden, via Olympus voetpad naar Antillen, park Lunetten, via Seychellen en Koppelbrug over A12 naar Seychellenpad, ra Wayensedijk, Ravensewetering, la Lijkenlaantje, ra Houtenseweg, la Laagravenseweg, Plettenburgerweg, ra Rond het fort, la Plettenburg.

Route gelopen zonder zus, met grote zwarte hond Noor, voorzien van lichtje en stevig aan de riem.

Net voor de Rijnhuizerbrug achter de voormalige brugwachterswoningen uit 1911 het pad op tussen de hockeyvelden en de Vaartse Rijn. Is het verschijnsel dienstwoning verdwenen met het uitsterven van beroepen als sluiswachter en brugwachter?
 
Vanaf de Jutfasebrug kijk je op het zuidelijkste stukje Utrecht dat Noordersluis heet en zich uitstekend leent voor praktijken die het daglicht slecht verdragen.
 

Je kunt de Winthontlaan niet over zonder fietsers tegen te komen die door een megafoon instructies over het kanaal schallen. Er wordt bij nacht en ontij geroeid door leden van Utrechtse roeiverenigingen. Zij hebben hun clubhuizen aan de overkant: aan de Verlengde Hoogravenseweg.
De Socratesbrug over en je bevindt je in het bewoonde gedeelte van de stad met vooroorlogse portiekwoningen.
Aan de ´t Goylaan zijn grote stukken recentelijk gerenoveerd. We weten een groepje jongeren van vermoedelijk Noordafrikaanse afkomst met een licht Arabisch accent van hun hangplek te verdrijven door gewoon even met Noor langs te lopen.

Op de Waterlinieweg kom je meestal met een behoorlijke vaart langs de Immanuelkerk. Te veel vaart om de uitgehouwen tekst te kunnen lezen. De kerk wordt niet meer gebruikt door de Gereformeerde gemeenschap, maar door het illustere The Blessing van David Maasbach.
 De man die voor ons loopt op het Lijkenlaantje verdwijnt ineens in stikdonker struikgewas. 'Als die er maar levend uitkomt', denken we. Gerustgesteld zijn we later, als ons verteld wordt dat zich langs het laantje een HOP bevindt.
 
Het weer: prima lekker fris wandelweer
Begaanbaarheid: goed, verhard en verlicht, maar toch een beetje duister
Geluid: klotsend kanaal, stads- en snelwegverkeer
Consumptie: Evergreen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten