zaterdag 3 oktober 2015

Portengense Brug, Breukelen, Oud Aa

8 september, 9 km

Auto geparkeerd nabij Portengen 47, voor de Portengense brug la Nieuwendijk wordt Galgerwaard, la Oud AA, la Boterwal, la Bosdijk, RA Uitweg van Portengen, la Portengen.
 
We parkeren langs de kant van de weg op het industrieterrein van Portengense Brug. Op de hoek een winkel. In de etalage pronkt een blauwe stofzuiger. Dezelfde stofzuiger ontwaren we op een foto van Google streetview die dateert van november 2008! Op de folders  tegen het raam staat de wervende tekst: "Haal het maximale uit uw tapijt."
We wandelen over de Nieuwendijk evenwijdig aan de Grote Heycop, een wetering met een dijk er langs. Niet overbodig want de waterspiegel ligt hoger dan het pad langs de dijk. Bij Breukelen komt de Grote Heycop (gegraven in 1385) uit in de Aa. De dijk heet daar Galgerwaard naar een 'stenen kamer' uit de late middeleeuwen waarvan niets is teruggevonden.

De Heijcop was een waterloop van de Vecht bij Breukelen naar Kockengen en liep van daaruit via de sluis bij ridderhofstad Den Ham naar de Heldam langs de Leidse Rijn. Stukken hadden de naam Kleine Heijcop, maar ook Grote Heijcop. De Heijcop diende voor de afwatering van de Heijcopse landen in de buurt van Kockengen. De naam Lange Vliet en Heijcop worden overigens regelmatig door elkaar gebruikt. https://www.utrecht.nl/images/Gemeenteraad/pdfs/GroeneMonumentenHeycop.pdf

De naam Lange Vliet is niet uit de lucht gegrepen. Er is volgens mij een vliet van meer dan 20 km gegraven om het water uit de Utrechtse polder Heycop af te voeren naar Breukelen.


Als we op Oud Aa lopen, evenwijdig aan het riviertje de Aa en de A2, horen en zien we rijen ziekenauto's tussen Utrecht en Amsterdam pendelen. Gevalletje waterschade in het VU ziekenhuis.
Wie onderzoek wil doen naar 4 eeuwen boerderijbouwkunst kan zich uitleven op dit weggetje dat aan beide zijden behoorlijk dicht bebouwd is.
Op de Boterwal kunnen we hond Noor loslaten. Het recreatiegebied Bosdijk wordt beschouwd als bij uitstek geschikt voor het wandelen met de hond. Hond Noor beaamt het stellig. Om haar uit de bosjes te lokken staan we wel een kwartier te roepen en te fluiten.
Aangelijnd loopt ze mee terug naar Portengen.
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten