dinsdag 1 september 2015

Goudse Hout Route

Goudse Hout Route, 23 juli, 8.5  km
ANWB wandeling die begint bij station Gouda Goverwelle. De heemtuin die ons werd beloofd hebben we gemist, d.w.z.: we hebben de bordjes die ons er naar zouden moeten verwijzen gemist.

Het Goudse Hout is een park van riante afmetingen grenzend aan Elfhoeven, Klein Elfhoeven en Vrijhoef, drie van de 13 Reeuwijkse plassen. Altijd goed voor mooie luchten.

Om van de plas Klein Elfhoeven naar plas Elfhoeven (of andersom) te varen moet je een bruggetje in de Korssendijk opendraaien met hulp van een lier. Als wij daar niet lopen om de schippers te helpen, moet deze 1. boot aan de kant leggen, 2. het bruggetje opspringen, 3. bruggetje opendraaien, 4. terug naar de boot, 5. naar de andere plas varen, 6. boot aan de kant leggen, 7. op de brug springen, 8. de weg weer dicht maken, 9. in de boot springen.
Wandelend over de Korssendijk en de Groene Ree bedenken we dat de bewoners van de (vakantie-)huizen hun biervoorraad met een boot op peil moeten houden.
Van de Ree komen we op de Burgemeester Lucassenlaan, eigenlijk een soort dijk tussen de plas Elfhoeven en de Breevaart: een wetering die niet bedoeld was om de turf uit de plassen te vervoeren, maar om de polders van voor de turfafgravingen af te wateren. De Breevaart is minstens 400 jaar ouder, dus. En ook de Reeuwijkse verlaat lag er al voordat er sprake was van Reeuwijkse Plassen.
Bij dit sluisje moesten we afbuigen om via een Goudse woonwijk met allerlei slagstraatnamen in Het Goudse Hout te geraken. Maar wij namen het Hoefslagpad en vonden niet het bordje dat vermeldde dat wij de Goudse Houtsingel over moesten steken. Op het filmpje is te zien wat we allemaal misten https://www.youtube.com/watch?v=QTSEPFbzV2s. We zagen toevallig wel een heel goed gelukte rozenhaag.
Via de Achterwillenseweg liepen we weer naar het station. Van lijkenlaantjes geen sprake deze keer, maar toch wel van een soort rampspoed, want enkele dagen na onze wandeling was er brand aan de Achterwillenseweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten