maandag 20 juli 2015

't Goy

26 mei Castellum, 't Goy Wickenburg, 8,5 km ****
Parkeren aan Fossa Italica, Via Fossa Iberia naar Piazza, via Castellumpad naar Overdamspad. Overdamspad over het water volgen, Veenmeer volgen tot onder Rondweg door. Aan het einde van het pad in het park ra tot Oostromsdijkje, ra Oostromsdijkje volgen tot la Beusichemseweg, ra Wickenburghseweg, ra Tiendweg, la Hoogdijk, ra tubnnel onder Rondweg, bij Kamgras la Raaigras op, Via Arena, ra Via Tunica, la Foum, la Castellumpad onder spoor door naar Piazza.
 
Vanaf de Rondweg van Houten zie je niets van de jongste woonwijk. Hoe het woont in Castellum, durf ik niet te zeggen, het wandelen is in elk geval een feest. De wervende websites spreken van mediterrane sfeer en dat is helemaal waargemaakt. Als je over de Fossa Iberia loopt waan je je in Italie. Alleen de waslijnen boven je hoofd ontbreken.
Het winkelcentrum grenst aan het NS station. Riante voorzieningen voor een Vinex-wijk.
De aangrenzende wijk De Tuinen is een stuk tuttiger, aan de rand daarvan  wel deze kleurrijke optrekjes.
Het voetpad loopt over de Rietplas naar De Meren.
Achter de Rondweg is een groenstrook aangelegd waarin joggend Houten zich uitleeft.
Het Oostromsdijkje is regelmatig in het nieuws. Aan de stokoude Beusichemseweg kun je zien dat in de vorige eeuw een groot deel van de beroepsbevolking in de fruitteelt werkte. Strak gesnoeide boomgaarden richting ´t Goy. Net als Tull en ´t Waal heeft ´t Goy twee piepkleine kernen. Aan de Wickenburghseweg is de oudste, uit de Middeleeuwen. Een kerkje spotten we niet, maar wel een gebouw dat tot 1969 een schooltje is geweest (achter deze onderwijzerswoning).
En Wickenburgh natuurlijk.
Langs de Rondweg passeren we kunstwerk om vindplaats van restanten van een Romeinse villa te markeren.
Helaas zie ik nu op de website van de maker pas dat er een trap in zit en dat je daar op mag klimmen. We moeten terug.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten