zondag 12 juli 2015

Lingepracht

5 mei Bevrijdingsdagwandeling Leerdam, Acquoy, Asperen, 13 km ****

Omdat we wel weer eens wilden proberen of we ook langer dan 8,5 km op de been kunnen blijven, Bevrijdingsdag aangegrepen om langs de Linge te lopen.

De route werd nauwkeurig omschreven door De Groene Wissel: http://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/groene-wissel-leerdam/11865/
 
Er was code geel afgegeven, het KNMI verwachtte onweer en windstoten. We vonden het niet ernstig genoeg om thuis te blijven. Dus zaten we rond half elf op het terras van 't Veerhuys in Leerdam.

We waren bepaald niet de enigen. Er zou vanwege Bevrijdingsdag met oude legervoertuigen door het stadje worden gecrost en in afwachting daarvan gingen veel toeschouwers alvast wat nuttigen. De appeltaart smaakte er niet minder om. Wij verlieten het terras aan de achterzijde om langs de haven Leerdam uit te lopen. Op  http://www.nlwandel.nl/Album/GW-Leerdam-149/slides/01%20Satellietfoto%20van%20de%20wandeling.html een fotoalbum van de wandeling, gemaakt door wandelaars die de route liepen in de perenbloeitijd. Op Bevrijdingsdag bloeiden er geen fruitbomen meer. Maar wel heel veel kikkerbloemen op de dijk voorbij Asperen, waar we over uit de bomen gewaaide takken moesten stappen.
 
In Asperen zelf was wat aan de hand, de straten stonden en hingen vol met tv gerelateerde toestanden.
Zo liepen we op de Molenwal langs een slinger van elpees (Top of the pops) en stonden er in de Achterstraat tafels vol met lekkernijen (Heel Holland bakt). Leuk idee van de Oranjevereniging.

Om 12.00 uur bereikten we via een schilderachtig dijkje Acquoy. Nog een beetje te vroeg om te lunchen, maar de lucht werd zwarter, en wetende dat de volgende schuilmogelijkheid 3 km verderop was, café Lingezicht ingegaan. Precies op tijd. Door de openstaande deur hoorden en zagen we vette buien op de dijk en in de Linge kletteren. Kroketten en uitsmijters smaken dan nog beter.
Om 13.00 uur was het zwaarste weer overgetrokken. We vervolgden onze (prachtige) weg met regenjassen van de Action. Het was nog aardig koud geworden ook. Bij Fort Asperen hing de vlag uit. Maar naar binnen konden we niet. Het mocht dan wel Bevrijdingsdag zijn, het was in de eerste plaats een dinsdag en op dinsdag is Fort Asperen dicht. U bent gewaarschuwd.
Asperen zelf lag er gezellig versierd bij, maar er was geen mens op straat. Daar zal het weer misschien schuldig aan zijn geweest. Of heel Asperen was bij de feestelijkheden in Leerdam. De legervoertuigen waren net weggereden richting Vianen, maar in het stadje was het nog gezellig druk. Gelukkig was er in de serre van De Vier Heerlijkheden nog ruimte voor ons. Om er zeker van te zijn dat we niet meer calorieën hadden verbruikt dan geconsumeerd, bestelden we er een ijsje, niet van het waterige soort, dus.
 
 
 
 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten