dinsdag 21 oktober 2014

Utrecht Museumkwartier


14 oktober, 6 km ***
Kronenburgerweg, Venuslaan, Ledig Erf, la Sterrenburg, lr Pelmolenweg, ra Mariaplaats, ra Springweg, la Jacobsgasthuissteeg, Zwaansteeg, ra Oudegracht. Ter hoogte van de Lange Rozendaal la Vollersbrug, ra Twijnstraat aan de werf, ra Twijnstraat, la Wijde doelen, la Nicolaasdwarsstraat, ra Nicolaaskerkhof, Agnietenstraat, la Lange Nieuwstraat, la Abraham Dolesteeg, ra Oudegracht, ra Hamburgerstraat, la Korte Nieuwstraat, ra Trans, ra Nieuwegracht, Abstederbrug, ra Tolsteegsingel, la Looierstraat, ra Abstederdijk, Marsstraat, la Venuslaan, ra Kronenburgerweg.

Niet helemaal legaal, maar wel gratis, parkeerden wij de auto op een bedrijventerrein nabij de Rubenslaan. De route is slechts 6 km lang, maar lopen door een oude binnenstad is een aparte tak van sport. Stoep op, stoep af, ontwijken van medeweggebruikers, wachten voor verkeerslichten. In de polder heb je daar geen last van.

Met onze fluorescerende hesjes waren we een opvallende verschijning in de stad. Een zeer Utrechtse man die op een scootmobiel over het fietspad scheurde, schold ons uit voor stadswach.
De Zeven steegjes (VPRO radio-uitzendingen goed voor je Utrechs) tussen de Pelmolenweg en de Oudegracht hebben het geschopt tot monument. Niet vanwege de architectuur maar vanwege de sociale samenhang. Dit filmpje getuigt daarvan.Net voordat de hekken sluiten kunnen we nog over het pandhof Sinte Marie aan de Mariaplaats met in het midden de Steenroos van Fritz Koenig. Zie http://www.welt-der-form.net/Fritz_Koenig/index.html voor nog veel meer heel mooi werk van de beeldhouwer.

Achter de dure gevels van Springweg, Oudegracht, Lange Nieuwstraat, Twijnstraat en Nieuwegracht gaat een heel netwerk schuil van hofjes en stegen. We probeerden vanaf de Lange Nieuwstraat het Abraham Dolehof te bereiken, helaas het hek zat op slot.

 
Natuurlijk kunnen ook wij niet om de Dom heen. Helemaal bovenin is een soort waterval van licht te zien.
 
Via de chique Nieuwegracht met kweeniehoeveel monumentale panden naar de Abstederbrug waar de hond van kunstenaar Joop Hekman voor eeuwig op zijn baas zit te wachten, naar de Abstederdijk en Sterrenwijk.
In de zorgvuldige gerestaureerde voormalige Catharinaschool aan de Abstederdijk zijn door dure architecten onbetaalbare appartementen gefröbeld.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten