zaterdag 4 oktober 2014

Polder Achthoven

2 september, 12 km
**** maar grotendeels onverlicht en onverhard

Route volgens plan van het Zuid Hollands Landschap uit 2008:
Parkeren aan de Driemolensweg even voorbij de benzinepomp. Rijskade, na 1,5 km bij een dam rechts de Molenkade op. Na zo'n honderd meter hadden we rechts het land in gemoeten om zo de Achthovense wetering te bereiken en via de Polderweg en de Lekdijk weer terug te keren naar Lexmond. Een wandeling van 8 kilometer. Mooie afstand om een nieuw seizoen mee te beginnen.

Maar dit deden wij:
Parkeren bij het Dorpshuis aan het Lakerveld. Na wat kruip-door-sluip-door-acties vonden we de Driemolensweg (en de bedoelde parkeerplaats). Rijskade op, de dam naar de Molenkade zagen we wel, maar omdat het bankje uit de routebeschrijving ontbrak verwachtten we bij een volgende dam naar rechts te moeten en gingen we achter de koeien op de kade aan. De dam kwam niet, we haalden droog de overkant van een plank naar de Molenkade. Ergens tussen de dam en de plank hadden we naar rechts de polder in gemoeten, wij vervolgden de Molenkade. Mooie kade, zeer afwisselend. Omdat zus met richtingsgevoel het idee kreeg dat we te ver van de auto geraakten, een soort pad door het weiland naar rechts genomen, richting Lekdijk. Ondertussen passeerden we wegwijzers met Zouweboezem. We kwamen in Boomgaard de Kikker en belandden uiteindelijk op de Boezemweg.
Over de Lekdijk gewoon nog 5,6 km naar Lexmond! En we hadden er al 6 gelopen over graskades en door weilanden.

De foto's:
Bij de parkeerplaats aan de Driemolensweg een informatiebord over de Zouweboezem en de Polder Achthoven. Het bord belooft exotische koeien.
Aan onze rechterhand een verwaarloosde boomgaard
De gaard is afgezet met perenbomen van het ras Legipont,
die als leibomen zijn gesnoeid. Vanwege de cultuurhistorische
waarde heeft het Zuid-Hollands Landschap op de lege plekken
nieuwe hoogstambomen geplant. Als het fruit rijp is, kunt u gerust een appel of peer meenemen op uw wandeling.
Het fruit is rijp, maar wormstekig, dus laten we het hangen, en even verderop aan onze linkerhand koeien die het op een lopen zetten.

Niet omdat wij zo angstaanjagend zijn, maar omdat de eigenaar ze met een emmer bix uit het land lokt. Ze moeten een stukje verderop een volgend weiland gaan begrazen. Net voorbij de dam naar dat weiland staat de trekker van de boer dwars over de Rijskade. Omdat we de dam naar de Molenkade gemist hadden, vroegen we hem hoe daar te komen. Hij wist wel een plank over de sloot.
Ja, wij kwamen inderdaad van de Rijskade op de Molenkade. Nu zouden wij naar rechts moeten lopen. Wij liepen naar links. Mooie kade hoor, die Molenkade. En lang! Op grond van de routebeschrijving en met hulp van het kompas op de iPhone kozen wij een kilometer te ver een pad noordwaarts en belandden in Boomgaard de Kikker. Allang geen boomgaard meer. Het Zuid-Hollands Landschap beheert het terrein en heeft de fruitbomen gerooid opdat zeldzame vogel- en plantensoorten zich thuis gaan voelen. Helaas was inmiddels de duisternis ingevallen en waren alle zeldzaamheden onder zeil, denken we.
Bij de Boezemweg gaan we omhoog, de Lekdijk op. We vermoeden geweldig uitzicht. We passeren een heuse 'fruitautomaat'.
Helaas beschikken we niet over het benodigde kleingeld. Een fruitige hartversterker was welkom geweest. Langzaam dringt het tot ons door dat we zeker 4 km verder lopen dan de bedoeling was.
Maar de entree van Lexmond dorp maakt alles goed.
https://www.google.nl/maps/@51.9643706,5.0355949,3a,75y,254.59h,93.01t/data=!3m4!1e1!3m2!1sa7wUk9ncKt3nK4AX6KvpkA!2e0!6m1!1e1?hl=nl


 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten