vrijdag 9 mei 2014

Bolgerijen Vianen

6 mei, 8 km ****

Route
Parkeren aan de linkerkant van de Bolgerijse kade vanaf het Merwedekanaal.
Ra vanaf de Bolgerijsekade de Merwedekade op, la Achterkade, la Groenekade, ra Bolgerijse kade

Het Utrechts Landschap heeft aardig huisgehouden in de polder Bolgerijen (en een zeer informatief beheerplan gemaakt). We komen overal op onze wandeling elementen tegen die het gevolg zijn van hun beheer: paaltjes en panelen, bossen, vogelkijkhutten en parkeerplaatsen.
Onze wandeling begint  op de Merwedekade. Een strook jong oer Hollands
bos tussen Bolgerijse kade en de Achterweg, waarlangs een pad is gemaaid met een iets te zware trekker na een regenachtige periode. De trekker heeft heel diepe sporen achtergelaten en het lange afgemaaide gras ook.
We bereiken de Achterkade zonder onze tere enkeltjes te verzwikken. De Achterkade is dunbevolkt. Rechts kijk je naar de achterkant van Hei en Boeicop, links kijk je Bolgerije in. De huizen die er staan zijn van oorsprong klein. Geen grote kaasboerderijen in dit stuk van de polder. De kavels zijn klein, vooral aan de Bolgerijse kant en staan aardig vol met bies.
De Groene kade is onverhard, maar veel beter begaanbaar dan de Merwedekade. De bermen zijn ingezaaid met echte koekoeksbloem en grote ratelaar (dus geen gele dovenetels, Vernooij!)
In een weilandje aan de overkant van de sloot stond dit indrukwekkend heerschap te grazen.
Over de Bolgerijse kade tussen de grienden weer terug naar de A27, over enige tijd kan golfend Vianen zich daar verpozen met de Kroonprins.
Gelukkig blijft er aan de andere kant van de snelweg nog veel ongerept Bolgerijen over om te bewandelen.

Het weer: een paar spetters en veel dreiging onderweg, als we naar huis rijden, gaat het regenen. Voor het eerst dit jaar een koekoek gehoord!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten