maandag 21 april 2014

Ronde om Everdingen - Zijderveld

15 april, 8 km ***

Auto geparkeerd bij het Dorpshuis aan de Graaf Florisstraat in Everdingen. Via de Jan van Arkelstraat en Bingse Boogaard naar de Lekdijk. Bij Fort Everdingen ra Diefdijk, bij Kerkweg ra, bij afrit A2 ra Graaf Huibertlaan, daarna ra Graaf Florisstraat.

Als enige kleine kern van Vianen heeft Everdingen 2 kerkgebouwen. In gebruik. Midden in het dorp de 15e eeuwse Mariakerk (Hervormde Gemeente) en aan de Lekdijk, bijna midden in het dorp de Petrus en Pauluskerk van A. Tepe, (Rooms Katholiek).

We gaan de Lekdijk op richting Culemborg. Rechts de Lek en natuurgebied Everdinger Waarden. Waarin in 2013 het Jan Blankenpad werd aangelegd. Rondwandelingen niet mogelijk als het draaipontje niet vaart (van november tot en met april).
Rechts wordt geboerd en gekneuterd, de Korte Meent kruist de Lekdijk. Bij Fort Everdingen gaan we de Diefdijk op en bevinden wij ons op de grens Gelderland-Utrecht. Je loopt op een dijk, maar niet langs het water. Boomkruinen in de bloei op ooghoogte. Alle huizen staan aan de Utrechtse kant, aan Gelderse zijde bunkers met omgekeerde bloempotten op het dak.
Voordat de Diefdijk onder de A2 doorgaat, slaan we rechtsaf de Kerkweg op naar Zijderveld. Het dorp zelf laten we links achter de snelweg liggen. Hier geen monumenten of adembenemend landschap, wel zicht op strakke strepen in de lucht boven de snelweg.
 Aan de Graaf Huibertlaan staat volgens mij precies halverwege Everdingen en Zijderveld in the middle of nowhere het voormalig gemeentehuis van beide dorpen. Thans een bedrijfswoning met buitensporig hoge trap en bijpassend hek.
Als we weer bijna bij de auto zijn, komen we tot de ontdekking dat we Everdingen een dag of 10 te vroeg hebben aangedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten