zondag 27 april 2014

21 april, 2e paasdag 10 km ***

Route:
Plettenburg, Perkinsbaan, Jeffersonpad, de Malapertweg, Groenendael, Schipperspad, Schipperstunnel,  Lekdijk, Dorpsstraat,  Vreeswijksestraatweg, Fokkesteeg,  Merwestein,  Cityplaza, Sluijterslaan,  Hildo Kropstraat, Hesselaan,  Wijnesteinstraat,  Drilleveld, Stormerdijkstraat,  Sluisje,
Rijnhuizenbrug, Rond 't Fort, Plettenburg

Wandeling met gevarieerd gezelschap bestaande uit 4 Vernooijen (de 4 V's), waarvan 1 in scootmobiel, 2 zwagers, 1 jongere en 1 grote gevaarlijke hond.
De 4 V's bevonden zich in het begin en aan het einde van de wandeling op zeer vertrouwd terrein.
Aan de de Malapertweg de boerderij waar zij veel logeerpartijen doorbrachten.
Uit de archieven van de Nicolaaskerk blijkt een eerdere editie van de Kunnemanshoeve door legatie aan de kerk geschonken te zijn die het op haar beurt aan Everardus Vernooy verkocht.

Aan de Groenendael vrijwel onzichtbaar de Pompstations van Watertransportmaatschappij Rijn Kennemerland. Sinds 1952 wordt water uit het Lekkanaal gepompt om gezuiverd getransporteerd te worden naar Kennemerland. Inmiddels heet het complex een Waterwinstation, is het proces van waterzuivering zeer geautomatiseerd en zullen de giga dienstwoningen in de nabijheid wel door 'particulieren' worden bewoond.
Zonder Musserts ideetje om een Lekkanaal en Beatrixsluizen te realiseren, was er geen waterwinstation op deze plek geweest.
Op de Oude Sluis in Vreeswijk is het ijspaleis van Luigi gehuisvest. Ondanks het geweldige weer genoeg ruimte op het terras om van ijs, zon en uitzicht te genieten. We steken de Oude Sluis over naar de Dorpsstraat en passeren een gebouw dat we eerder eigenlijk nooit hebben zien staan, maar dat toch heus een kerk was.
Tot 1975 een kerk, nu een (riante?) woning.
Langs de Handelskade is de bebouwing 20e eeuws en monumentaal. Wat te denken van onderstaande juwelen: links op nr. 82, rechts op nr. 32.
Via o.a. de Vreeswijksestraatweg, de Fokkesteeg, Merwestein en de Doorslagbrug naar Cityplaza met het nu al monumentale Stadshuis (2012) en de pas heropende Markt (april 2014).

Door Jutphaas weer terug naar Plettenburg, waar we 2.5 uur na aanvang van de wandeling eindelijk aan de drank konden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten