dinsdag 11 maart 2014

Nieuwegein Noord

25 februari, 8 km**
Wielerparcours, Galecopperlaan, Herman Heijermanshove, Galecopperdijk, Pandorapad, Pijlenburg, Blijdeburg, Klingeburg, Dukatenburg, Nedereindseweg, Meikeverpad, Reinesteijnseweg.
Verscholen achter woningen aan de Reinesteijnseweg en bosjes aan de Galecopperwetering ligt het voormalig wielerparcours. Aangelegd voor vereniging Het Stadion. Deze heeft er een jaar of tien gebruik van gemaakt, is vertrokken omdat er geen onderkomen voor de club gebouwd mocht worden en omdat het parcours te klein was. Beter. Nu scharrelen er kwartels en patrijzen en kom je er op zondagmorgen alleen een vogelaar tegen. De wielrenners zijn afgetaaid naar het terrein voor bizarre sporten bij de Nedereindse plas. Bizarre sportclubjes zijn nog niet allemaal van Galecop verbannen. Zo kun je vlak bij het voormalig wielerparcours nog doen aan p├ętanque en iets verderop aan rugby.

Tussen de Batauweg, Galecopperdijk en AC Verhoefweg ligt achter een paar nieuwbouwwoningen een onooglijk en onbereikbaar bosje. Daar hoorde ik pas wel een specht. Langs de oostelijke rand van de Batau, achter winkelcentrum Muntplein langs, lopen we naar de Nedereindseweg. De boerderij op nummer 402 is zo om en nabij de 400 jaar oud.
Ook van die leeftijd en langs dezelfde weg op onze route Nedereindseweg 405.


Naar de omvang van deze gebouwen te oordelen zou je denken dat het hier in de 17e eeuw goed boeren moet zijn geweest. Over een lengte van hooguit 2 kilometer staan er wel 4 van die oude kolossen langs deze weg op de Nieuwegeinse  monumentenlijst. De minder solide bouwwerken uit die tijd zijn natuurlijk allang ingestort.


Kort rondje gelopen vanavond, want het gaat steeds harder regenen. Dus via het Meikeverpad weer naar de Reinesteijnseweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten