zaterdag 10 augustus 2013

Hagestein

17 juli, Natuurpad Hagestein, 8 km

Route De Bongerd, Kerkeland, Het Laantje, la Vogelenzangseweg, ra Reijersteinseweg, la voetpad langs recreatieplas Everstein, ra Hoevenweg, ra Lekdijk, ra Nijensteinseweg, la Vogelenzangseweg, ra Autenasekade, ra Brede Sticht, ra Achterweg, ra Kerkeland, De Bongerd.

Voor € 2,00 bij VVV Vianen routeboekje aangeschaft van Natuurpad Hagestein. Geen enkele route van de afgelopen maanden voerde ons over zoveel asfalt. Alleen een stukje pad langs de plas was onverhard. We hadden dus wel in korte broek en sandalen kunnen wandelen vanavond. Het was nog bloedjeheet ook.

Aan de Vogelenzangseweg passeren we een huis dat al meer dan 15 jaar in de steigers staat. Op het moment dat we er langs lopen is er nog iemand aan het werk.
Tussen de struiken langs plas Everstein (filmpje), waarin je behalve de zwemsport en de hengelsport ook de duiksport kunt beoefenen.

De Hoevenweg ligt te zinderen in de zon langs weiland en boomgaarden. Verrassend dun bewoond weggetje naar de Lekdijk bij de Vispassage en de Hagesteinse stuw die in de middelste pijler een ongebruikte waterkrachtcentrale herbergt.

Op de hoek van de Autenase kade en Vogelenzangseweg ligt al jaren een 'ruïne' in alsmaar dezelfde staat.
De Autenase kade is geen ontginningskade, wel een ruilverkavelingsweg langs paardenweides en maïsland. Na de Brede Sticht worden we geacht nog een stuk rechtdoor te gaan, maar we kiezen de Achterweg. Als we in Hagestein zouden moeten wonen, dan langs de Achterweg: weiland voor en dorpskern achter. De dorpskern bevat weliswaar geen enkele winkel, maar wel een kerk met een eeuwenoude geschiedenis en een wonderschoon raadhuis uit 1930.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten