dinsdag 23 juli 2013

Spengenroute

10 juli, 12 km
Kamerik Oortjespad, ra van Teylingenweg, pad door weilanden naar de Ingenieur Enschedeweg, bij de brug over de Geer ra Geerkade, ra Spengen, Provinciale weg oversteken, ra Meentweg, la Hollandse kade, la Teckop, rotonde oversteken Oortjespad

Geen ANWB route, maar een route van het Recreatieschap Stichtse Groenlanden. 12 Kilometer polder hebben we bewandeld. Polder in bedrijf: land dat gebruikt wordt door boeren, boerderijen die bewoond worden door boeren en nieuwe rijken. Als enige horecapunt het recreatieterrein Oortjespad nabij Kamerik Kanis langs de Kamerikse Wetering.
Het bordje dat ons het weiland in stuurde hadden we bijna gemist.
Over plankjes door weilanden met verse koeienvlaaien en schrikdraad in werking bereikten we heelhuids de provinciale Ingenieur Enschedeweg en constateerden we dat we ongeveer evenveel kilometers van Amsterdam als van Utrecht verwijderd waren. De routebordjes brachten ons naar Spengen. Een buurtschap behorend tot de gemeente Kockengen. Het klooster onder wiens bewind dit gebied is ontgonnen in de Middeleeuwen had zeker en vast Franse roots. De namen Spengen, Kockengen en Kamerik verwijzen namelijk naar Spanje, Cockagne (luilekkerland) en Chambrai. Klinkt toch heel anders dan Papecop of Willescop.
 
Veel Hollandser dan op Spengen kan een landschap overigens niet zijn. Water, weiland, koeien, boerderijen, wilgen waarin het vingerhoedskruid en de bitterzoet floreren en om het plaatje compleet te maken ook nog een molen. Niet zo opvallend, maar wel aanwezig: wilde orchidee in de slootkant.
Wij zijn ondertussen het spoor aardig bijster, maar gelukkig komen we toch steeds weer bordjes tegen. Via de Hollandse kade langs recreatieplas de Grutto naar Teckop. Voor wie het interieur en de omgeving van een Teckopse boerderij wil bekijken: filmpje.
Nabij de rotonde aan het einde van de route zien we een super-de-luxe kippenhotel met uitzicht op de polder en met de geruststellende gedachte dat de Kamerikse jeugd zich in de vakantie niet hoeft te vervelen (als ze niet met mazelen op bed ligt), keren wij huiswaarts.
 
Wandelweer: lekker fris en droog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten