maandag 20 mei 2013

Lopik

15 mei, 11 km
Route: fietspad langs M.A. Reinaldaweg, Zuidzijdsekade, Damweg, Wielsekade, Vogelezangsekade, Graafdijk

3 Kilometer fietspad en 8 kilometer kade hebben we afgelegd. Geen last gehad van auto's, dus. Slechts een enkele fietser kruiste op de laatste kilometers ons pad.
Toen we na het saaie fietspad langs de provinciale weg de Zuidzijdsekade op wilden lopen, kwamen twee gigantische blaffende herdershonden ons tegemoet. Als we broer hondenfluisteraar niet bij ons hadden, zouden zus en ik rechtsomkeert hebben gemaakt, hoezeer het bordje ook aangaf dat we vrij mochten wandelen op de Zuidzijdse kade. De kade is sinds een jaar of drie voorzien van bruggetjes en paaltjes met pijltjes en heeft een roemrucht verleden als smokkelpad tussen de Baronie van IJsselstein en het Stichts Kapittel van Sinte Marie.
Verdwalen zo goed als onmogelijk, want afgezien van begroeiing om de kaai op de plek te houden, kijk je over kilometers weiland en kun je eigenlijk alleen maar rechtdoor. Je bent wel héél dicht bij de natuur.

Na een kilometer of vier ben je blij dat je in de de vorm van een watertoren weer bebouwing ziet.
Vanaf de verder onbebouwde Damweg (filmpje) gaan we over de dicht bebouwde Wielsekade. Dicht bebouwd, maar ruimte genoeg voor dit plaatje uit Kameleondorp.

En dan het hoogtepunt van de wandeling: Lopik centrum. Wat een treurigheid. Een verlaten, overhoop geschoten Oostblokdorp is gezelliger. Verderop langs de Vogelzangsekade wordt het weer toonbaar. Lange linten fluitenkruid aan beide zijden van de kade en pittoresk schuurtje aan de waterkant.
Wandelweer: droog, zonnig en een beetje noorderwind.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten