vrijdag 12 april 2013

Tull en 't Waal

10 april, 9 km
Elpad, Kaaidijk, Lange Uitweg, Lekdijk, Waalseweg.
Tull en 't Waal weet ons steeds te verrassen. De boeren hebben het daar allang niet meer voor het zeggen. Staatsbosbeheer verkreeg tussen 1979 en 2002 door ruilverkaveling een smalle strook land tussen het Amsterdam Rijnkanaal en de Waalseweg. Langs het pad (Elpad) werd bos aangelegd van elzen en populieren en zo. Later is van een deel van het bos moeras gemaakt, waardoor bomen afstierven. Nog niet eerder zagen wij een pad om het moeras heen. Dat hebben we nu bewandeld.

Het lijkt een aardige plas water, maar varen of schaatsen is er absoluut onmogelijk. Daarvoor heeft Tull en 't Waal een andere troef in huis: de Lek. De boeren hebben in de uiterwaarden plaats moeten maken voor recreatieterreinen.
Langs de Schalkwijkse wetering kwamen we een boerderij tegen met een piepklein engelenraampje. Later kwamen we er nog één tegen langs de Lange Uitweg. Met een rieten kap. Die combinatie komt niet vaak voor. Engelenramen komen pas na 1880 in zwang. Riet was toen al niet meer de populairste dakbedekking.
.Onderweg en bij het eindpunt inspiratie opgedaan voor volgende wandelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten