dinsdag 30 april 2013

Vianen

24 april, 9 km
Carpoolplek Viaanse burg Nieuwegein. Jan Blankenbrug, Bentzberg, jaagpad Zederik, Viaanse Bos, Middelwaard, langs de Lek richting Vianen, Buitenstad, Zomerdijk, Jan Blankenweg, Grote Sluis, Korte Kerkstraat, Klooster, Korte Kerkstraat, Voorstraat, Lombardstraat, Achterstraat, Hofplein, Hofpoort, Singellaan, Beukenlaan, Don Velascodreef, Jan Blankenbrug, carpoolplek Vreeswijk

Bij de VVV in IJsselstein voor € 1,00 een route bemachtigd met een helder kaartje en  tekst en uitleg over veel van wat we tegenkwamen. We begonnen niet, zoals de route voorschrijft, bij het Gemeentemuseum, maar bij de carpoolplaats aan de Nieuwegeinse kant van de Viaanse brug. Vanaf het fietspad langs de Bentzberg de Zederik overgestoken. We lopen over onverhard pad langs het terrein van het speelkasteel Amaliastein. Zal Vianen vanwege de binding met Amélie van Nieuwenaer door WA en Max zijn uitgekozen voor hun bezoek aan de provincie Utrecht? Als we het pad tot aan de Lek hebben gevolgd, begint het avontuur aan de oever. Dit heeft meer weg van een overlevingstocht dan van een wandeltocht. De koeien laten ons gelukkig met rust. We gaan over hele gammele bruggetjes, klimmen over hekken en balanceren over 50 cm breed pad tussen afgrond en prikkeldraad. Maar we zien wel pinksterbloemen.


Vanaf de pont lopen we richting binnenstad  naar de Zomerdijk. Daar begint het vette druppels te regenen, we slaan de grasbaan langs de voorhaven maar over. Als we via het Klooster de Voorstraat bereiken is het alweer droog. De Voorstraat bestaat uit veel voorname en oude gevels. De gevel van 107 lijkt een beetje lullig in die straat, maar Funda leert dat achter die gevel een garage schuilgaat waarin 15 auto's geparkeerd kunnen worden. Ooit was het pand een supermarktje, de voordeur in het uitstekende gedeelte is een monument op zich, vind ik, waarvan ik toch zelf nog een foto moet gaan maken.
Aan de andere kant van de straat zit bovenop het gemeentehuis een ooievaarspaar te broeden dat dag en nacht bespied kan worden. We verlaten de binnenstad langs de watertoren door de Hofpoort over de Beukenlaan weer naar de veelbesproken brug (filmpje) die op dat moment onderdak biedt aan een gezelschap dat zich rond een vuurtje warm houdt. Op het pad aan de oever nu wel een koppel koeien.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten