zaterdag 27 april 2013

Hei- en Boeicop

17 april, 9 km
Hei en Boeicop
De Limiet, Autenasekade, Merwedekade, Bolgarijensebrug, Bloemendaalseweg,
Hei en Boeicopseweg, Nieuweweg, Kruisweg, Ceelenweg, Autenasekade, De Limiet.

Een monumentale route op deze luwe avond na een winderig dagje. Auto geparkeerd op de rand van het industrieterrein in Vianen. Veel toekomstig industrieel erfgoed aldaar. Klein bruggetje over naar de Autenasekade. Bij het gemaal aan het Merwedekanaal richting de Bolgarijensebrug.
De toekomstige presentator van het 8-uur-journaal in het filmpje weet er alles van: een jaar of 10 is men wel zoet geweest om het Merwedekanaal te graven. 71 Km lang, 33 m breed en 3 meter diep.

En een jaar of 40 later, vanaf 1931, wordt het alweer afgedankt. Vervangen door het Amsterdam Rijnkanaal. Als handelsroute voor het scheepvaartverkeer ongeschikt, als toeristische trekpleister nog zeer wel bruikbaar. Vanaf de Bloemendaalseweg links kanaal, rechts natuurgebied. Eerst in Utrechts landschap en nog geen kilometer verderop in Zuid-Hollands natuurgebied.

Rijkswaterstaat heeft langs dat stuk Merwedekanaal heel wat sporen achtergelaten. Wel 3 dienstwoningtrio's zijn we gepasseerd. Groot huis in het midden, links en rechts twee kleinere woningen.

Bij de paddenstoel hieronder hebben we ons van alles afgevraagd. Het is een tot elektrisch gemaal verbouwde poldermolen. Eén van de 3 gemalen die we hebben gezien.

Eenmaal op de Hei- en Boeicopseweg wisten we gewoon niet waar we moesten kijken. De ene na de andere monumentale boerderij, nu eens met een blauw, dan weer met een rood schildje. Van een type dat je ten noorden van de Lek amper ziet. Krukhuisboerderij? Uit 1769 is dit exemplaar. Ruim 100 jaar ouder dan het Merwedekanaal.Geen opmerkingen:

Een reactie posten