woensdag 31 oktober 2012

24 oktober Oudennieuwroute, 10 km

Route: Houten: Parkeerplaats Oud Wulfseweg,  Fortweg, RA Oude Mereveldseweg, over de Utrecht: Nieuwe Houtenseweg, Tirol, Park de Koppel en Seychellen, over de A12, Seychellenpad, LA Waijensedijk, Houten, onder A 27, RA Fortweg, LA Utrechtseweg, RA Oud Wulfseweg.

De Oud Wulfseweg was  vroeger de belangrijkste weg tussen Utrecht en Houten en doorsneed als je het mij vraagt een stiltegebied. Samen met de dynamische buurtschappen Heemstede, Waijen en Wulven (zonder Oud) vormde Oud Wulven een gemeente rondom kasteel Oud Wulven. Tot in 1858 Houten, Schonauwen en Oud Wulven één gemeente werden. In Oud Wulven was geneens een kerk. De katholieken kerkten na de refomatie in Jutphaas, de protestanten in Houten. Fort het Hemeltje dateert van 1870 (na de gemeentelijke herindeling dus). Op de monumentenlijst van de gemeente Houten staan een aantal panden aan de Oud Wulfseweg: allemaal boerderijen én een rusthuis (wat anders?) op nummer 4, gebouwd in 1910.
Het huis aan de Oud-Wulvenseweg bestaat al ruim 75 jaar. Het werd in 1910 gebouwd met als bestemming kindertehuis Florima. Vijftig jaar later kreeg het de naam Uncum. Het huis diende toen als verpleegtehuis tot 1977. Verder is het huis gebruikt als vakantiehotel voor ouderen. Gedurende die periode kreeg het de naam gasterij Oud-Wulven. In 1984 was het een logement voor in Nederland gelegerde Amerikaanse militairen. De fam. Norden heeft enkele maanden hard gewerkt in Oud-Wulven om het huis te doen veranderen in een servicepension. 
Bij het pand hoort ook een ontijzeringsgebouwtje dat kennelijk een installatie bevatte om water te ontijzeren. Waar dat goed voor was?
Inmiddels is het in het Oud Wulfse een drukte van belang. Duizenden auto's over de A12 en de A27 en tientallen treinen doorkruisen dagelijks Oud Wulven.

Aan de Nieuwe Houtenseweg, Utrecht, staat rijksmonument het Blauwe Huis wit te zijn. Het heette al zo en was al zo wit nog voordat de Stichting Maliebaan er in werd gehuisvest.
Tussen de gemeentes Houten en Utrecht zit ter hoogte van Lunetten 140 meter uniek viaduct (filmpje).

Op Lunetten bewandelen we Park de Koppel. Bij daglicht vast een mooi park en opvallend geluidsarm. Na de Waijensedijk lopen we de Fortweg op. Fort het Hemeltje is nu zo ongeveer het stiltecentrum van Oud Wulven. Op het fietspad lang de Utrechtseweg worden we staande gehouden door de politie. Of we iets gemerkt hadden van de inbraakpoging bij Brink's geldtransport op 10 oktober. Gelukkig niet, we liepen die avond in IJsselstein. We mogen doorlopen naar de parkeerplaats. Ons autootje staat nog ongehavend tussen de kermisgiganten op de parkeerplaats.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten