zaterdag 20 oktober 2012

17 oktober, Dertienbruggentocht, 13 kmUtrecht is eigenlijk maar een klein stadjie. Met de auto rij je in 10 dalurenminuten van Papendorp naar Voordorp en van Lunetten naar Oud Zuilen. Ok√©, het nieuwe westen even buiten beschouwing gelaten. Maar lopen van de Liesbos naar Oog in Al is op z´n Utrechts gezegd, echt een takke-end

De Liesbosch hoort strikt genomen bij de gemeente Nieuwegein.
Net na WO II (in 1947) werd hier bij baggerwerkzaamheden het  Zwaard van Jutphaas  gevonden, een heel belangrijke, kostbare vondst die door 2 jongens op hun slaapkamer werd bewaard tot het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden het kocht in 2004! Deze inboorling van Jutphaas had tot eergisteren nooit van het zwaard gehoord en is heel benieuwd welke baggeraars dat zwaard aan  de muur hadden hangen.

Op onze route vandaag komen we onwijs veel bruggen tegen. De 1e die ons wandelpad kruist is de brug in de A12 over de Vaartse Rijn. We lopen er onderdoor. De 2e is een bruggetje over een watertje op Hoograven in de Verlengde Hoogravenseweg. De 3e is wel weer een serieuze,  de  Zuiderbrug over de Vaartse Rijn. We lopen er overheen, richting de Socratesbrug over het Merwedekanaal. We doen niets met de Socratesbrug, want we lopen over de oostelijke kanaaloever, over het Merwedepad, langs talloze woonboten verstopt achter heggetjes en schuttingen naar de Balijebrug.

Onder de Balijebrug door het westelijk deel van de Dichterswijk in. Het noorden van dit stuk Dichterswijk is tegenwoordig Veilinghavengebied. Dure appartementencomplexen, nieuw uitgegraven haven met historische schuiten, hippe horeca en woningen in oude zandtrechters . Interieur ten dele te zien op dit filmpje.
De Nelson Mandelabrug over het Merwedekanaal laten we links liggen, we vervolgen onze weg over het Fentener van Vlissingenpad achter de Jaarbeurs langs. We steken het kanaal over via de 5e brug, de voetgangersbrug tussen Jaarbeurs en Casino. De 6e brug is genoemd naar Paul Kruger, we gaan er over de Kanaalweg onderdoor. Voor we Park Oog in Al bereiken gaan we over 2 bruggetjes in de Kanaalweg over de Leidsche Rijn. De 9e brug over Vleutense Wetering brengt ons in het Park. We lopen om Park Oog in Al en via de Meijsterlaan de 10e en de 11e brug op tussen de Kanaalweg en de Keulsekade. Via de Ambonstraat en de Laan van Nieuw Guinea gaan we over de Ouderijnbrug in vrolijke kleurtjes.
De Billitonkade brengt ons naar de 13e brug: de Abel Tasmanbrug bij De Munt. Vandaar hebben we goed zicht op de fraai verlichte Muntbrug. Na de Muntkade kiezen we weer de Fentener van Vlissingenkade en de Veilinghavenkade. Bij de Balijebrug gaan we naar links, op de hoek naar rechts, de Rijnlaan op. Aan het einde van deze lange laan weer over de Zuiderbrug, langs het blauwe theehuisje aan het Salamanderpad.
Twee uur en een kwartier nadat we de auto parkeerden bij Seats 'n sofa's zijn we weer op het punt van vertrek. We 'nemen' de Liesboschburg en de Jutfase brug en zijn weer thuis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten